Independent Global

Land: Canada

Sektor: Stabilt forbrug

Alimentation Couche-Tard arbejder med Verdensmål

Canadiske Alimentation Couche-Tard har et solidt og ordentligt forrentingsgrundlag. Virksomheden er ledende operatør af convenience butikker og den foretrukne leverandør af brændstof flere steder i Europa, herunder Skandinavien, Irland og Baltikum. Alimentation Couche-Tard arbejder aktivt med samfundsansvar, og udvikling af virksomhedens bæredygtighed præsenteres i en årlig CSR rapport, der er udgivet siden 2015.

Alimentation Couche-Tard

Canadiske Alimentation Couche-Tard blev grundlagt i 1980 af den nuværende bestyrelsesformand Alain Bouchard. Alimentation Couche-Tard beskæftiger i dag mere end 130.000 medarbejdere og driver mere end 16.000 convenience butikker på verdensplan, hvoraf mange ligger i forbindelse med tankstationer herunder Cirkel K og Ingo.

Værdiskabelsen er i convenience

Værdiskabelsen er salg af convenience, der er Alimentation Couche-Tards mest profitable forretningsområde. Amerikanernes primære kilde til brændstof er tankstationer placeret ved convenience butikker, hvor de også får tilfredsstillet sult og tørst eller kan klare det daglige indkøb. Med 60% af omsætningen genereret i USA, og en forretning der gør kundernes liv ”lidt nemmere,” er Alimentation Couche-Tard stærkt positioneret.

Fokus på mad og drikke på farten

Over 9 millioner mennesker er dagligt i kontakt med en af Alimentation Couche-Tards butikker eller tankstationer, og flere efterspørger friske mad- og drikkevarer, når de tanker og vasker bil. Ud over salg af convenience produkter tilbyder Alimentation Couche-Tards butikker friske varer, særligt kaffe, bagværk, burgere og sandwich. Over 80% af varerne der sælges spises eller drikkes inden for de første 60 minutter efter køb, og Alimentation Couche-Tard har derfor i dag større fokus på at udvikle og tilbyde lokale specialiteter, der kan spises eller drikkes på farten.

Solid virksomhed og fokus på opkøb

Regnskabsmæssigt er Alimentation Couche-Tard en solid virksomhed, med en soliditet på over 30%, og en stabil forrentning af egenkapitalen efter skat på omkring 20% de seneste 3 år. Virksomheden vokser hurtigt målt på antal butikker og har gjort det i mange år. Væksten kommer blandt andet fra ledelsens fokus på opkøb, integration og udnyttelse af stærke synergieffekter, og Alimentation Couche-Tard er gode til at omdanne tilkøb til profitable forretninger, der sælger convenience. I 2012 overtog Alimentation Couche-Tard eksempelvis Statoils butikker. Alimentation Couche-Tard forventes at fortsætte denne strategi med et mål om at blive verdens foretrukne leverandør af både convenience og brændstof.

FN's 17 Verdensmål

Alimentation Couche-Tard arbejder med mål, der er omfattet af FN’s 17 Verdensmål. Virksomheden har CSR politik med fokus på bæredygtig udvikling gennem arbejde med fødevaresikkerhed, biobrændstof og diversitet i organisationen. Alimentation Couche-Tard har adopteret EcoVadis platformen i Europa, der sikrer at virksomhedens leverandører lever op til internationale standarder for bæredygtighed gennem uafhængig evaluering og analyse. Den første evaluering startede ultimo 2018.

Det miljømæssige

Alimentation Couche-Tard arbejder aktivt for at udvikle nye miljøvenlige teknologier. Overvågning og styring af ressourceforbrug har medført reduceret vandforbrug gennem introduktion af berøringsløst udstyr til bilvask og øget fokus på genbrug af vand. Alimentation Couche-Tard benytter kun miljøcertificerede vaskemidler og kemikalier og har i Sverige introduceret biobrændstof som alternativ til diesel.

Det økonomiske

Alimentation Couche-Tard opnåede i 2018 den største omsætning af alle Canadisk-baserede virksomheder, og som ledende operatør af convenience butikker og tilhørende tankstationer yder virksomheden et stort bidrag til den økonomiske vækst. Alimentation Couche-Tard har fokus på afværgelse af økonomisk kriminalitet og korruption, og leverandører sikres ikke at bidrage hertil gennem overvågning af EcoVadis.

Det sociale

Interne retningslinjer i virksomheden betyder, at alle butikker lever op til standarder for fødevaresikkerhed. Gennem EcoVadis vurderes arbejdstagerrettigheder og menneskerettigheder. Siden 2017 har virksomheden bidraget til udvikling af teknologi, undervisere og ressourcer i skoler i USA og Canada gennem programmet Fueling Our Schools.

Lederskab

Alimentation Couche-Tard har fokus på ansvarlig ledelse og arbejder aktivt for at træne medarbejdere særligt i sikkerhed. Virksomheden har fokus på diversitet i bestyrelse og ledelse, og gennem EcoVadis vurderes leverandørers etik og lederskab.

Regnskabstal

Note: Bundlinjevækst og egenkapitalforrentning er i 2018 justeret for ekstraordinær skattefordel, som følge af ændring i amerikansk skattelovgivning

Kilde: Alimentation Couche-Tards årsregnskaber

September 2019

Independent Bestil info